EL CONSORCI MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE MATARÓ

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, presidit per David Bote, Alcalde de Mataró i dirigit per Núria Poch, es va constituir l’any 2010 amb l’objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni col•lectiu i la divulgació del coneixement que aquest patrimoni representa, i l’adquisició, la conservació, l’estudi, l’exposició i la interpretació educativa d’obres d’art contemporani, amb una atenció especial per l’obra dels artistes catalans o relacionats amb Mataró, el Maresme i Catalunya.

Es tracta d’una iniciativa que aposta, des de Mataró, per l’art i la cultura del país i que a través de la Col•lecció Bassat aspira a omplir el buit cronològic pel que fa a la representació d’aquests artistes als museus de Catalunya. Es pretén explicar la successió de circumstàncies i de fets que han propiciat l’art contemporani i, mitjançant les activitats que s’organitzen, situar la Nau Gaudí i la Col•lecció Bassat als circuits del país.

La Nau Gaudí, la primera obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, és la seu del Museu. Aquest marc serveix per agermanar art i arquitectura en un espai singular que permet reivindicar l’art català de la segona meitat del segle XX.

La creació del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró és un bon exemple de la col•laboració entre l’àmbit públic i el privat, alineant la iniciativa i els interessos d’ambdós pel bé comú, convertint el privat en públic, i donant així accés a una plèiade d’artistes de primer nivell que fins ara no tenien el lloc que els hi pertany als nostres museus.

L’esforç compartit entre l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat per fer pública aquesta col•lecció d’art permet explicar la trajectòria de l’art català des de la postguerra fins als nostres dies.